Mit kell tudni a szájszárazságról?


Időnként mindenkinek száraz a szája, például ha idegesek, ingerültek vagyunk vagy stressz ér minket. A nyál mennyisége éjjel természetes módon csökken, ami lehetővé teszi a káros baktériumok elszaporodását és a felrakódások keletkezését. Kényelmetlen lehet és súlyos megbetegedésekhez vezethet, ha önnek mindig vagy többnyire száraz a szája.

A száraz száj:

  • ízlelési, rágási, nyelési és beszédbeli nehézségeket okozhat;
  • fokozhatja a fogszuvasodás és más fertőzés veszélyét;
  • bizonyos megbetegedések és állapotok jele lehet;
  • több mint 400-féle gyógyszer vagy orvosi kezelés okozhatja.

Miért olyan fontos a nyál?

  • A nyál biztosítja az "első védelmi vonalat" a vegyi, mechanikai és fertőző ágensek támadásával szemben.
  • Segít az étel emésztésében.
  • Megvédi a fogakat a szuvasodástól.
  • A szájban lévő baktériumok túlszaporodásának megakadályozásával megelőzi a fertőzést.

Elegendő nyál nélkül a fogszuvasodás miatt nagyon fiatal korban kihullhatnak a fogai vagy más szájüregi fertőzése lehet. Ha nem tud megrágni és lenyelni bizonyos ételeket, a szükséges tápanyagokhoz sem juthat hozzá. Mi a nyál? A nyál a száj három fő nyálmirigyéből, a parotisból, a submaxillaris és sublingualis mirigyből származó áttetsző, általában lúgos vegyhatású, némiképp nyúlós váladék. A nyál elsősorban vizet, de enzimeket és más fehérjéket, kis szerves molekulákat, elektrolitokat és nem a nyálból származó alkotórészeket is tartalmaz.

Mi okozza a szájszárazságot?

A szájszárazság akkor alakul ki, amikor a szájüreg nyáltermelő mirigyei nem funkcionálnak megfelelően. Emiatt szája nedvesen tartásához esetleg nincs elég nyála. A nyáltermelő mirigyek működése leállásának több oka lehet.

Ezek közül a leggyakoribbak:

  • Gyógyszerek mellékhatásai. A nyálmirigyek csökkent működését több mint 400-féle gyógyszer okozhatja.Kora előrehaladtával minden bizonnyal egyre több orvosságot fog szedni, pl. vérnyomáscsökkentőket és depreszszióellenes szereket (antidepresszánsok).
  • Betegség. Néhány megbetegedés befolyásolja a nyálmirigyek működését. A Sjögren-szindróma, a HIV/AIDS, a diabetes és a Parkinson-kór egyaránt okozhat szájszárazságot.
  • Sugárkezelés. A nyálmirigyek károsodhatnak, ha a rákkezelés közben besugárzás éri őket
  • Kemoterápia. A daganatgyógyítás során használt szerek azáltal, hogy sűrűbbé tehetik a nyálat, szájszárazságérzést és beszédbeli nehézségeket okozhatnak.
  • Idegkárosodás. A fej vagy a nyak sérülései károsíthatják a nyáltermelést szabályozó idegeket. A szájszárazság leggyakoribb tünetei:
  • nyúlós, száraz érzés a szájban,
  • rágási, nyelési, ízlelési vagy beszédbeli nehézségek,
  • rossz lehelet (halitosis), szájszag,
  • égő érzés a szájban,
  • ajakberepedés,
  • száraz, irritálódott nyelv,
  • pállott száj,
  • szomjúság miatti felébredések,
  • ínygyulladás vagy szájüregi fertőzés,
  • műfogsor/protézisviselési nehézségek.

Nem szájüregi tünetek:

  • torokszárazság,
  • a szaglóérzés megváltozása,
  • száraz vagy égő szemek,
  • száraz bőr/hajas fejbőr,
  • szájon át történő légzés,
  • orrszárazság,
  • gyomorégés,
  • székrekedés,
  • hüvelyviszketés, szárazság, a kórelőzményben gombás fertőzések.

Ötletek a szájszárazság kezeléséhez:

  • Ha szájszárazságát orvosság okozza, orvosa megváltoztathatja gyógyszerelését vagy módosíthatja a dózist.
  • Profilaktikus fenntartó kezelés céljából látogassa rendszeresen fogorvosát! Kérjen fluorid-kezeléseket!
  • Folyamatosan végezzen gondos szájápolást fluorozott (Bioténe) fogkrémmel!
  • Rágjon cukormentes rágógumit!
  • Kerülje az alkoholt, szénsavat, citrusféléket vagy koffeint tartalmazó italokat!
  • Igénye szerint használjon ajakírokat vagy balzsamokat!
  • Étkezésekkor fogyasszon folyadékot! Mártásokkal, szószokkal, joghurttal, húslevessel, margarinokkal és majonézzel ételét könynyebben lenyelhetővé teheti.
  • Egyen püréket vagy próbálkozzon puha ételekkel, például makarónival, sajttal, párolt hússal, krumplipürével, levessel, rántottával, túróval, gyümölcs- és zöldségkonzervekkel, joghurttal és fagylalttal!
  • Kerülje a száraz ételeket, például az aprósüteményt, pirított kenyeret és sós kekszet, vagy evés előtt beáztatással puhítsa fel őket!
  • Hordjon magával egy kis vízzel teli üveget, így a nap során gyakran tud kortyolgatni!
  • Szopogasson cukormentes kemény cukorkákat (kerülje a citromsavtartalmúakat)!
  • Kerülje a túlsózott ételeket!
  • Kerülje a C-vitaminos rágótablettát és a savanyú cukorkákat!


Dr. Gyenes Mónika fogszakorvos
Forrás: FOG ABC 2001/1

Ha további részleteket szeretne a szájszárazsággal kapcsolatban, jelentkezzen be a veszprémi rendelőnkben egy ingyen konzultációra, vagy ha inkább a szájszárazság enyhítésére kifejlesztett termékek érdeklik, tekintse meg ajánlatunkat.