SleepStrip


A horkolás rendkívül kellemetlen tevékenység, ezzel együtt nem egyedi probléma: 60 év felett a férfiak 60%-a, a nők 40%-a horkol. A 30 éves korosztály körében a férfiaknak csupán 10%-a, a nőknek viszont 50%-a, a horkolás előfordulása tehát az életkor előrehaladtával arányosan nő.

Bizonyos gyógyszerek (pl.: altatók) szedése, zsíros ételek ill. alkohol esti órákban történő fogyasztása nem csupán a horkolás valószínűségét növelik, de annak hangerejét is fokozzák.

A horkoló fél alvása kiegyensúlyozatlan, nem pihentető, amely napközben fáradtsághoz, koncentrációzavarokhoz vezet. A horkolás zavarja a házastársat, partnert is a pihenésben, mely akár párkapcsolati problémákhoz is vezethet. Ezenkívül a szívműködés és a vérkeringés zavarai is felléphetnek a horkolás következtében.

Maga a horkolás, mint jelenség annak a következménye, hogy a horkoló ember alsó állkapcsa a légzés során a levegő útját állja és leszűkíti azt, a levegőnek tehát egy leszűkített résen kell átpréselődnie. Mivel azonban a ki- és belélegzett levegő mennyisége változatlan, így a levegő ezen a szűk résen nagyobb sebességgel kell, hogy átpréselődjön.

A légutak időszakos teljes elzáródása akadályozza az oxigén szabad áramlását az agyhoz. Ez a jelenség a horkoló emberek 5-10 %-át érinti. Ez alvás közben mikroébredésekhez vezet, amelyet az alvó ember nem érzékel, viszont ezek komoly egészségkárosító hatásúak és amelyek szövődményei akár halálosak is lehetnek:

- szabálytalanná válik a szívműködés és a vérkeringés
- nő a vérnyomás
- nő a szívinfarktus veszélye
- éjszakánként szívritmuszavarok léphetnek fel
- depresszió, kedvetlenség, fáradságérzet lép fel.

A SleepStrip készülék használatával könnyen eldönthető, hogy fennáll-e a betegség vagy sem.
A készülék maga egy kicsi, vezeték nélküli, egyszer használatos szenzor.

Felépítése:
- három termisztor (kettő nazális és egy orális levegőáramlás hőmérsékletérzékelő)
- mikroprocesszor
- Software és Hardware az adatfeldolgozáshoz
- kijelző
- elemMűködése: a készüléket közvetlenül lefekvés felhelyezzük az arcra. A sikeres vizsgálathoz a készüléket legalább 5 órán át viselni kell. A légzés vizsgálata során a kapott értékeket menti a készülék, majd másnap, annak levétele után kiértékeli azokat. A vizsgálati eredmény a készülék kijelzőjén numerikus formában jelenik meg. Az eredmény kiértékelése fogorvos ill. szakember feladata.

Amennyiben a mért eredmény:

0 = nem lép fel apnoe (kevesebb, mint 15 epizód óránként)

1 = enyhén fellépő időszakos teljes légúti elzáródás (15-24 epizód óránként)

2 = közepesen fellépő időszakos teljes légúti elzáródás (25-39 epizód óránként)

3 = súlyosan fellépő időszakos teljes légúti elzáródás (40 vagy annál több epizód óránként)