Halimeter

A kellemetlen lehelet mérésére szolgáló műszer.


A krónikus Halitózis-megbetegedés következménye a rossz szagú lehelet, melyet a kénhidrogén, a metilmerkaptán, a dimethylszulfid és egyéb kénvegyületek okoznak. Ezek, a kellemetlen szájszagot okozó gázok illékony kénvegyületek, melyeket oxigént nem igénylő baktériumok termelnek, melyek a szájban, a fogak között és a nyelv hátsó részén tenyésznek. Egyedül az Egyesült Államokban milliók szenvednek a rossz lehelettől. Normális esetben a szájvíz vagy a mentolos cukorkák már nem elegendőek a krónikusan rossz szájszag problémájának megszüntetésére.

Az Interscan cég Halimeter elnevezésű készüléke az első egyszerű, kereskedelmi forgalomban is kapható berendezés, amely kifejezetten a rossz leheletet okozó illékony kénvegyületek mérésére szolgál, és amelyet klinikai körülmények között fejlesztettek ki. A készülék használatával lehetőség nyílik a kellemetlen szájszag mérésére és a mért érték ezermilliomod részre lebontott koncentrációs egységben (ppb) történő mennyiségi megjelenítésére. Az analizátor néhány év leforgása alatt a fogorvosi halitózis-kezelésben nagy elismerést vívott ki magának, és világszerte több, mint 2000 fogorvos használja mind privát rendelőben mind klinikai kereteken belül, hiszen alkalmazása új távlatokat nyit a rossz lehelettel küzdő páciensek kezelésében. A Halimeter használata a kórelőzmény, a diagnózis és a kezelés része, dokumentálja a halitózis-kezelést. A Halimeter által rögzített adatok nem támasztják alá feltétlenül a kellemetlen szájszag meglétét, így az orvos további vizsgálati eljárások eredményét is figyelembe kell, hogy vegye a végleges diagnózis megállapításakor. Az orvos egy ajánlott kezelési jegyzőkönyv alapján végzi a kezelést. A Halimeter a kezelés fontos alapeleme, hiszen az általa mért adatok objektivek.

Legtöbb esetben a Halimeter egy személyi számítógéppel ill. egy analóg írógéppel felszerelve működik a Haligrammok létrehozása céljából. A Haligramm a készülék által mért értékek összehasonlítására szolgál a halitózis-terápia ideje alatt.

A kellemetlen lehelet kialakulásáról és kezeléséről részletesen olvashat a www.frisslehelet.hu oldalon!