Prevenciós program gyermekeknek


Nap mint nap találkozik Ön is azzal a problémával, hogy szeretne vigyázni gyermekei fogaira, de nem igazán tudja, hogy mit is érdemes, hogy is kellene valójában csinálnia. A reklámokból áradó csodafogkrémeket már kipróbálta, de mégis időről időre újabb szuvas fogakat fedeznek fel a fogorvosok.

Ugye elviszi, elküldi gyermekeit a fogorvoshoz?
Ha igen, akkor most megpróbálom Önnek összefoglalni, hogy mit lehet és mit érdemes megtenni az egészséges fogak érdekében.

Ha nem használja a szájápolási eszközöket, nem jár el ellenőrzésre (sajnos Magyarországon sokan tartoznak ebbe a táborba), akkor valószínűleg nem olvassa el, amit írok, mert nem érdekli, így nehezen tudok segíteni.
Ha éppen ellenkezőleg, mindent megtesz és jók a gyermekei fogai, akkor gratulálok de gondoljon arra, hogy az egészség ne csak egy átmeneti állapot legyen! Talán talál néhány hasznos információt.
Ha úgy döntött, hogy érdekli, akkor vágjunk bele.

A fogszuvasodás tudományosan egy multikauzális fertőző betegség. Ami azt jelenti, hogy több dolog szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön: baktériumok, szénhidrátok és maga a fog.
Gyakorlatilag arról van szó, hogy a fogon nem megfelelő szájápolás esetén kialakul az ételmaradékokból egy réteg, amelyben baktériumok telepednek meg. A baktériumok a szénhidrátokat savakká bontják, amelyek képesek a fogzománcot oldani. Számtalan tényező befolyásolja a folyamatot: szájhigiéné, táplálkozási szokások, fogak formája, keménysége, elhelyezkedése, nyál összetétele, mennyisége stb.

Fontos megértenie, hogy habár az örökletes tulajdonságoknak fontos szerepük van, azokat nem sorscsapásként kell felfogni. Sokszor hallom a betegektől, hogy a "szüleim is korán vesztették el a fogaikat, akkor nekem sincs nagyon mit tennem. Nem jól van ez kitalálva, mert kitarthatnának életünk végéig" stb. A fogak szerkezete és működésük csodálatos, csak a civilizáció gyors fejlődéséhez az ember ilyen rövid idő alatt nem volt képes alkalmazkodni.

Tehát megállapíthatjuk, hogy egy civilizációs ártalomról van szó, amely akkor kezdődött amikor eltértünk a természetes táplálkozástól és az ételeinket nem természetes formában, hanem elkészítve kezdtük el fogyasztani (főzés, őrlés stb.), tehát egyidős az emberi civilizációval. A helyzet az elmúlt száz évben rohamosan romlott az élelmiszeripar fejlődésével (ipari cukorgyártás, üdítők, fehér kenyér stb.). A vadonban élő állatoknak természetes táplálkozás mellett nincs szuvas foguk. A házi kedvenceinknél - amennyiben házi kosztra szoktatjuk - ugyanúgy kialakul a fogkő, az ínygyulladás, a fogszuvasodás.

Mit lehet tenni?

A megoldás kézenfekvő lenne, ha vissza tudnánk térni a természetes táplálkozáshoz. Gondolom egyetértünk abban, hogy ez lehetetlen, ízetlen, közegészségügyi szempontból veszélyes lenne és ma már a gyomrunk sem bírná. Ezért más megoldás után kell néznünk.

Legfontosabb lehetőségünk a szájápolás.
Alapos fogmosás fluor tartalmú fogkrémmel, közepes sörteerősségű hagyományos vagy elektromos fogkefével, odafigyelve a nehezen tisztítható helyekre. Kiegészítve a fogselyem használatával, ugyanis a fogkefe a fogközökbe nem tud teljesen behatolni.

Táplálkozás - Törekednünk kell a megfelelő mennyiségű rágásra. Sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Az édességek, üdítők fogyasztását korlátozzuk lehetőség szerint. Ha mégis fogyasztunk, akkor hasznos a főétkezések után, amit fogmosás kell, hogy kövessen. A nassolást szerencsés kerülni és nagyon kell figyelni arra, hogy az esti fogmosás után semmiképpen ne fogyasszunk ételt vagy üdítőt.
Rendszeres fogorvosi ellenőrzés - ahol időben felfedezik a szuvas elváltozásokat.

Ha azt szeretné, hogy a lehető legritkábban fedezzenek fel új elváltozásokat, a következőkben elolvashatja, hogy mit tartalmaz az általunk ajánlott megelőzési program.

Tisztázni szeretném mindjárt az elején, hogy ezeket a módszereket nem én találtam ki. Jól bevált és ellenőrzött módszerekről van szó. A világ gazdagabb felén évtizedek óta alkalmazzák és nagyon szép eredményeket értek el. Élenjáró országok: Svájc, Svédország, Kanada stb. Hazánkban is igen sok lelkes, a megelőzés terén elkötelezett szakember dolgozik ezekkel a módszerekkel. Sajnálatos, hogy általánosan minden gyermekre vonatkozóan nálunk nem működnek ezek a módszerek a nem megfelelő szervezés és az alulfinanszírozás miatt.


A program leírása:

1. Aki a programban részt szeretne venni, annak évente kétszer kötelező megjelennie a szakrendelésen. Tavasszal és ősszel kell időpontra bejelentkezni. Amennyiben ez nem történik meg, munkatársunk telefonon emlékeztetni fogja.

2. A vizsgálat során megállapítjuk, hogy menyire veszélyeztetett kis ügyfelünk. Erre a meglevő elváltozások számából, a szájhigiéné állapotából, az elvégzett nyálvizsgálatokból tudunk következtetni (ettől is függ a későbbi kezelési tervünk).

3. Alapos vizsgálat során elvégezzük a szűrővizsgálatot figyelve minden alkalommal az esetleges új szuvas elváltozásokra, az íny állapotára, fejlődési rendellenességekre (fogszabályozás). A folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően optimális időben lehet beavatkozni szükség esetén. Tesszük ezt sok éves tapasztalattal és olyan ultramodern eszközökkel, mint például a Diagnodent pen készülék, amely segítségével a szuvasodás szabad szemmel még nem látható, kezdetleges állapotban észrevehető.

4. Egészségnevelést végzünk. Plakkfestéssel ellenőrizzük, és láthatóvá tesszük a szájhigiéné állapotát, táplálkozási és szájápolási tanácsokkal látjuk el pácienseinket.

5. Helyi fluorozást végzünk.

6. A rágó fogakat barázdazárjuk.

7. A Tooth Mousse kezelést beállítjuk.

Ezekkel a beavatkozásokkal a nemzetközi és saját tapasztalataink szerint nagymértékben csökkenthető a szuvasodás kialakulása. Természetesen garancia nem adható, hiszen számtalan tényező befolyásolja a betegség kialakulását.

Előnyök:

A programban résztvevő gyermekeknél sokkal kevesebb szuvas elváltozás alakul ki (kb. 50 %-os csökkenés), a kialakult elváltozások idejében kezelhetők.

A legnagyobb előny véleményünk szerint az, hogy a gyermekek megszokják a rendszeres fogorvoshoz járást, motiváltak lesznek az egészségük megőrzésében és mivel a beavatkozásaink teljesen fájdalommentesek, a félelemérzet is teljesen megszűnik. A személyzet kedvessége, szakértelme, játékos hozzáállása olyan kapcsolat kialakítására ad lehetőséget, amely szükség esetén a későbbiekben lehetővé teszi a komolyabb beavatkozások elvégzését is.