Eddig a tömés témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Kedved Doktor Úr/Nő!

Szeretném kicseréltetni fogaimban az amalgámtöméseket, mert a higany negatív problémát okozott szervezetemben.
Mi a kezelés menete? Milyen anyagra tudják az amalgámot cserélni, ami a szervezetre nem káros? Milyen árban lennének a kezelések?

Köszönettel: Judit

Az orvos válasza:


Tisztelt Judit!

Amennyiben az amalgámtömés kimutatottan problémát okozott Önnek, javasolt az amalgámtömések eltávolítása. Azonban tudni kell, hogy a legnagyobb higanyterhelés a szervezetet az amalgámtömések behelyezésénél ill. eltávolításánál éri. Ezért az amalgámtömést a biológiai fogászat elveinek megfelelően célszerű eltávolítani, hogy minimálisra csökkentsük ezzel a szervezetet ért terhelést.
Tudni kell azt is, hogy az amalgámtömésnek még mindig nincs tökéletes alternatívája. Vannak nagyon jó megoldások, ezek viszont drágák vagy olcsók, de nem olyan tartósak.

A drágább és egyben általunk is javasolt megoldások a betétek (inlay-k). Ez azt jelenti, hogy az üreg megfelelő kialakítása után a fogorvos mintát készít és a fog hiányzó részét fogtechnikus készíti el a laboratóriumban és csak egy következő alkalommal kerül beragasztásra a szájba. Anyagát tekintve ezek lehetnek fémből, porcelánból és műanyagból.

A fémek közül a legjobb az aranybetét (30.000 Ft), amely igen jó tulajdonságokkal és kiváló tartósággal rendelkezik (több évtized). Hátránya sárga színe, relatív magas ára és amennyiben más fém is van a szájban, úgy egy esetleges galvánáram létrejötte.
A porcelán betét (25.000 Ft) előnye a tökéletes színhatás, időtállóság. Hibája a relatív magas ára.
A műanyagbetét (15.000 Ft) (Gradia betét) előnye a tökéletes színhatás, a fogzománchoz hasonló keménység és aránylag megfelelő tartósság.
Általában a betétek hátránya az aránylag magas áruk, és hogy több kezelésre van szükség elkészülésükhöz.

A tömés-alternatíva előnyei, hogy azonnal elkészülnek, relatív alacsony az áruk. Ezek kompozit (6.000-7.000 Ft) vagy üvegionomer tömések (5.000 Ft). Hátrányuk, hogy kevésbé tartósak, mint az amalgám tömések (tartósságuk számtalan tényezőtől függ: a szuvasodás mélységétől, elhelyezkedésétől stb.).
Általában elmondható, hogy kényesebbek, mint az amalgámtömés, a fogorvostól pedig nagyobb technikai felszereltséget és tartósságot igényelnek.

(A feltüntetett árak egy fogra vonatkoznak).

Üdvözlettel:

Dr. Rácz László
Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra