Eddig fogszuvasodás, megelőzés témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem, szíveskedjen tájékoztatni, hogy hogyan zajlik pontosan az ózonkezelés és mekkora szuvasodást lehet vele ellátni?

Az orvos válasza:

Tisztelt Katalin!

Az ózonkezelés gyakorlatilag egyetlen dologra alkalmas, a fertőtlenítésre. Mivel az ózon nagyon reakcióképes, a közvetlen közelében mindent elpusztít, legyen az baktérium, gomba vagy vírus. Ezért az ózonkezelés olyan helyeken használható, ahol a terület fertőtlenítése, a baktériumok számának a csökkentése a cél (gyökércsatorna fertőtlenítés, íny fertőtlenítése, stb.).

A fogszuvasodás kezelésében az ózonnak szintén a baktériumok számának csökkentése, a szuvas baktériumokkal átitatott dentin fertőtlenítése a célja. Ez a tevékenység bármekkora fogszuvasodás esetén elvégezhető, ezért nem szükséges az enyhén fertőzött dentin rétegek eltávolítása; vagyis, nem kell olyan mélyre fúrni.

Természetesen az ózonkezelés nem helyettesíti sem a fúrást, sem a fognak a tömését. Valószínűleg Ön arra gondolt, hogy felületi, nagyon kis lyukaknál szokták a fogfúrást helyettesíteni egy kis "homokfúvó készülékkel", melynek koptató hatása révén alkalmas arra, hogy a felületi szuvas üreget kitisztítsa. Ezzel a készülékkel kerülhető el a fogfúrás, de csak a nagyon felületes elváltozások esetén.


-------------------

Tisztelt Cím!

Három kérdésem lenne az Elmex géllel kapcsolatban:
1. Az alkalmazás után kell-e öblíteni (a hivatalos betegtályékoztató szerint kell...)?
2. Sűrűbb használattal elérhető-e fokozottabb hatás (vállalva a mellékhatások nagyobb kockázatát)?
3. Már kialakult caries esetén, az elhalt rész kitisztítása nélkül, van-e esély a folyamat visszafordítására?

Válaszát köszönöm!

Az orvos válasza:


Tisztelt Gábor!

Az első kérdésére válaszolva azt kell mondanunk, hogy minden terméket célszerű a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően használni. Az enyhe öblítést azért ajánlják, mert a fölösleges gélt nem célszerű lenyelni. Véleményem szerint az öblítés nyugodtan elhagyható, semmiféle problémát nem okoz.

Második kérdésére válaszolva azt tudom mondani, hogy sűrűbb használattal valamelyest fokozható a hatás, de ezt csak a fogazat állapotának ismeretében, a fogszakorvossal konzultálva érdemes megpróbálni. Az Elmex gél egy nagyon hatékony készítmény, de egymagában tőle nem várható semmiféle lényeges változás, ha nem egy komplex kezelés részét képezi. Ezért nem a gél használatának gyakoriságát célszerű növelni, hanem az Ön fogazati állapotának megfelelően, célszerű igénybe venni az összes többi megelőzési lehetőséget, gondolok itt elsősorban a minél tökéletesebb szájápolásra (fogselyem, szájzuhany stb.), a megfelelő étrend kialakítására, a rendelőben alkalmazható nagy koncentrációjú fluor helyi alkalmazására, a meglevő szuvas elváltozások kezelésére.
Ezeken kívül ma már lehetőség van lézeres fluorescencián alapuló vizsgálatra, amelynek során a még láthatatlan elváltozások is felfedezhetőek és kezelhetőek. Az utóbbi időben megjelent Tooth Mousse néven egy olyan kalcium vegyületeket tartalmazó gél, amely segíti a kioldódott kálcium sók fogzománcba történő visszaépülését. A leírtakból remélem kiderül, hogy a gél használatának gyakoriságát növelni nem érdemes, sokkal hatékonyabb a többi lehetőséget is kihasználni.

A harmadik kérdésre vonatkozóan egyértelműen az a válaszom, hogy a már kialakult szuvas üreget csak fogorvosi beavatkozással lehet visszaépíteni. A fog kemény szerkezete leegyszerűsítve egy szerves vázból és az erre kicsapódott ásványi sókból áll. A szuvasodás kialakulásának első fázisában a sav hatására elsősorban a kálcium oldódik, a folyamat előrehaladtával a szerves fázis elpusztul, így alakul ki a szuvas üreg. A fluor elsősorban a zománcot keményíti, így jobban ellenállva a savak oldó hatásának, segíti a kálcium-ionok visszaépülését a fogzománcba, amikor annak a szerves váza még meg van. Ugyanilyen szerepet tölt be a Tooth Mousse is, de ebben az esetben elsősorban a kalcium-ionok visszaépülése kerül előtérbe. A szerves váz elpusztulása és az üreg kialakulása után már csak a folyamat lassításában lehet reménykedni, a visszaépítésre ilyen módszerekkel már nincs lehetőség.

Tisztelettel:

Dr. Rácz László


-------------------

Tisztelt Cím!

Nagyon rövid idő alatt - szinte észrevétlenül - kezdtek el szuvasodni a fogaim, elöl, az alsó 3 egymás mellett. Rövid időn belül kétszer szültem ill. szoptatok, ez okozhatta? Rendszeresen ápolom fogaimat. A fogorvos mit tehet ilyen esetben?
Válaszát köszönöm!

Az orvos válasza:

Kedves Érdeklődő!

A terhesség és a szülés teljesen természetes folyamat, amelynek normál körülmények között semmilyen káros hatása nincs a fogazatra. A gyakorlatban azonban tényleg összefüggésbe szokták hozni a terhességet a fogak romlásával. Ennek magyarázata arra vezethető vissza, hogy a terhes kismama az első hónapokban a fokozott hányinger miatt nehezen tudja ápolni a fogait. A terhesség alatti hormonális változások miatt az íny megduzzad, érzékennyé válik, ez sok nőt elriaszt az erős és alapos fogmosástól.
Arra a kérdésére, hogy mit lehet tenni, azt tudom mondani, hogy a fogászatban alkalmazott prevenciós eljárások mindegyike bevethető:
- Rendszeres, tudatos, minél tökéletesebb fog- és szájápolás. Ez azt jelenti, hogy nem elég csak rendszeresen fogat mosni, hanem az összes fogfelületnek tisztának kell lennie. Ennek az eléréséhez legtöbbször nem elég az egyszerű, fogkefével történő fogmosás/szájápolás. Szükség lehet még fogselyem, interdentális fogkefe, elektromos fogkefe, szájzuhany, esetleg nyelvkaparó használatára is.
- Helyi fluor bevitel. Arról van szó, hogy a fogkrémekben található fluoron kívül, fokozott szuvasodásra való hajlam esetén szükség lehet fluoros lakkok, szájvizek, esetleg iontoforézises fluorbevitel használatára.
- Remineralizáció. Néhány éve jelent meg egy olyan kalciumvegyületeket tartalmazó készítmény, amelyből az ásványi anyagok beépülhetnek a fogakba, és a mikroszkopikus kioldódásokat gyógyítani tudják. Ez a készítmény kereskedelmi forgalomban GC Tooth Mousse néven kapható.
- A rendszeres fogorvosi ellenőrzés fontossága talán egyértelmű. De mint új lehetőség, az utóbbi időben az ellenőrzés során már van mód a még láthatatlan szuvas elváltozások kiszűrésére is, a Diagnodent nevű, lézersugár segítségével működő készülékkel.

Mint azt Ön is látja, az eszközök változatosak, sokféle lehetőség van a probléma kezelésére. Hogy melyik lenne Önnek a leghatékonyabb, azt szakorvossal kell megbeszélnie.


Tisztelettel:

Dr. Rácz László 

 
Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra