Eddig fogpótlás témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Tisztelt Doktor Úr!

Okozhat-e a szájban fémes ízt vagy nyelvlepedéket, ha két fajta anyagból van fogpótlás készítve?

Köszönettel:

Zsuzsa


Az orvos válasza:


Kedves Zsuzsa!

Kérdésére a válasz: igen. Fémes íz első sorban akkor jelenhet meg, ha két különböző fém van a szájban. Az egyéb anyagok (műanyag, tömések, porcelán) nem játszanak szerepet az ún. galvanizmus kialakulásában. Ha a gyanú felmerül, akkor létezik olyan készülék, amivel ez pontosan mérhető.

Tisztelettel:

Dr. Rácz László


---------------------


Kedves Doktor Úr/Nő!

A felső fogsornál kellene elől pótolni a fogakat, 3 fog meg van és hidat javasoltak. Összesen 8 kellene, lenne esetleg más lehetőség,és nem túl drágán, mert 3 gyereket nevelek egyedül, albérletben.

Köszönettel!

Az orvos válasza:


Kedves Levélíró!

A fogorvosi szakmában ennyi információ nem elég egy korrekt árajánlat elkészítéséhez. A három fog jelenléte a felső állcsontban kevésnek tűnik egy fix pótlás elkészítéséhez. Természetesen a lehetőségek függenek a meglevő fogak számától, az elhelyezkedésüktől, az íny és a fogak állapotától, a harapási formától, valamint az Ön igényeitől. Mindenképpen azt javasolom, hogy amennyiben Veszprém közelében él és rendelőnkben személyesen meg tud jelenni, úgy keressen fel bennünket, a szakvizsgálat és az árajánlat teljesen ingyenes. Ezen alkalommal részletesen meg tudjuk beszélni, hogy mik a lehetőségek, és hogy melyik megoldás lenne az Ön számára a legkedvezőbb. Természetesen figyelembe vesszük az anyagi lehetőségeit, de inkább egy egyszerűbb megoldást kell jó minőségben választani, mint csak azt szem előtt tartani, hogy hogy kapja meg a legolcsóbban a fogpótlást. A fogászatban ugyanis néha az olcsó megoldások kerülnek a legtöbbe abban az esetben, ha nem szép, nem tudja megfelelően használni, és esetleg egy-két év után le kell cserélni.

Tisztelettel:

Dr. Rácz László


---------------------


Tisztelt Doktor Úr!

Először is, szeretném megköszönni a korábbi válaszát! Korábban elfelejtettem megkérdezni a következőt: nekem porcelán fogam van, pont elől, és miután felrakták a lecsiszolt fogamra, utána a felette lévő fogínyem beszürkült, mintha ott elhalt volna.
Ezzel mit lehet kezdeni? Vagy csak azért lett ilyen, mert rosszul helyezték fel? Én hallottam olyanról, hogy implantátum, vagyis nem tudom pontosan, amit úgy ültetnek be. Az kevésbé észrevehetőbb, vagyis szebb, mint a porcelán, igaz?

Nagyon szépen köszönöm.

Renáta

Az orvos válasza:

Kedves Renáta!

A porcelánfogak körüli ínyszéli elszíneződésnek több oka lehet pl.: kilátszik a korona fémváza, a korona alatt levő fog elszíneződött (pl.: gyökérkezelés vagy fémcsap esetén) vagy esetleg szóba jöhet galvanizmus is.

Az első esetben a fémváz a korona szélén újonnan elkészített korona esetében csak akkor látszódhat, ha a korona nem zár megfelelően, vagy ha már hosszú idő telt el a korona felhelyezésétől és az íny visszahúzódott. Ez a kellemetlenség többféleképpen elkerülhető, fémvázas porcelán korona esetén elsősorban a tökéletes széli záródással, aminek néhány tized milliméterrel az íny alatt kell elhelyezkednie. Modernebb megoldást jelent a vállas előkészítés, ahol a korona széle nem a fog és az íny között, hanem a fogon kialakított vállnak nevezett peremre illeszkedik. Ebben az esetben is van fémváz, de ez egy vállmasszának nevezett porcelán réteggel szépen eltakarható. A legmodernebb eljárásoknál már nem feltétlenül kell fémet használni a porcelán korona elkészítéséhez. Ezek a megoldások sajnos ma még igen drágák.

A második esetben az elszíneződött fogat mielőtt rákerül a korona fogfehérítéssel célszerű kifehéríteni. Fémcsap helyett lehetőség van fogszínű csapok használatára is.

A harmadik esetet tekintve a galvanizmus olyankor jön létre, amikor a szájban levő különböző fémek között (pl.: amalgámtömés - hídnak a váza) a nyál közvetítésével ionáramlás indul el (a száj galvánelemként működik), ilyenkor a szürke szín nem a mélyből tűnik át, hanem maga az íny, mintegy tetoválódik a fémionok által. Elsősorban a különböző fémek jelenlétére kell figyelni. Itt is megoldást jelentenek a tiszta porcelánból készült, tehát fémmentes pótlások.

Tisztelettel:

Dr. Rácz LászlóNem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra