Eddig gyökérkezelés témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:Tisztelt Doktor Úr!

10 éve kihúzott bal alsó 7-es rágófogam egy gyökérdarabkája bent marad. A jelenlegi fogorvosom vette észre tavaly februárban, mikor megröntgenezte, mert a húzás helye sokszor fájt a híd alatt (ez 2003 óta van bent).

Kiderült, hogy - az idén készített felvétele alapján - egy év alatt szinte semmit nem mozdult a gyökérdarab. Már ott van az íny szélénél, de nem törte át (annak ellenére, hogy sokszor fáj, mint amikor nő a fog).

Hogyan történik ennek a darabnak a kivétele? Fáj-e annyira, mint egy foghúzás? Utána mennyi idő a gyógyulás? Ez a gyökérdarabka kapcsolódik-e még a csonthoz vagy már nem?


Az orvos válasza:


Kedves Berni!

Az ilyen bennmaradt gyökereket sebészi úton távolítják el. Ez azt jelenti, hogy felvágják az ínyt, eltávolítják a darabot, majd összevarrják az ínyt. Nem kell félni az ilyen típusú műtétektől, nem jelentenek komolyabb megterhelést, mint egy átlagos foghúzás.

Természetesen, látnom kellene az Ön esetét ahhoz, hogy biztosat tudjak mondani, de általában igaz, amit eddig leírtam.

Üdvözlettel:

Dr. Rácz László--------------------


Jó napot!

Szeretnék gyors választ kapni minél előbb!
Na mesélek! Nekem 2 éve volt gyökérkezelésem és rettentően fájt, úgy ordítottam, hogy nem igaz, pedig akkor 11 éves voltam! Visszagondolni is szörnyű, mert baromira fájt, vésővel dolgozott, irtózatosan fájt!
Ez a fogam alul volt!
És most van egy fogam, ami felül van és ott kilátszódik az íny és körülötte fogdarabok vannak!Szerintem ezt is gyökérkezeléssel lehet eltávolítani!De nekem csak rossz élményeim vannak a gyökérkezeléssel kapcsolatban! Ott szerintem nekem nem is hatott az érzéstelenítő!Maga milyen segédeszközökkel végezné el a gyökérkezelést?És egyáltalán milyen lépésekben?
És ha mondjuk be van gyulladva a fogam, akkor fájdalmasabb a kezelés?

U.i: Előre is köszönöm a válaszát

Az orvos válasza:

Kedves Anett!

Sajnos így valószínűleg nem tudok segíteni, mivel számomra elég zavaros, amit írsz, nem derül ki pontosan mi is valójában a gondod. A gyökérkezeléssel nem szoktunk fogat eltávolítani, az pontosan a fog megtartására szolgáló beavatkozás. Azt javaslom, hogy bizalommal keress fel egy szakembert és megnyugtatásképpen elmondom, hogy ma általában minden beavatkozás fájdalommentesen elvégezhető, még akkor is ha valamilyen gyulladás áll fenn.

Üdvözlettel:

Dr. Rácz László--------------------


Tisztelt Cím!

Május 10-én jelentkeztem fogorvosomnál, megmentette a bal alsó fogamat, gyökérkezelte, majd 05.24-én betömte. Azt hittem a fájdalomnak vége, de 06.02-től a mai napig erős fájdalmat érzek az alsó foginyemben, és ha ráharapok véletlenül a frissen tömött fogamra, akkor iszonyú erős fájdalom tör rám. Enni szilárdat nem tudok, mert még a rágás is erős fájdalmat okoz. Most itt a hármas ünnep, Algopyrint és Panadolt szedek, de a fájdalom nem akar múlni!
A másik kérdésem az, hogy mandulagyulladásom is van, szinte alig tudok nyelni, nincs-e összefüggés a két dolog között, illetve mit csináljak, mi a teendőm, az ügyelettől félek, Ön szerint mit csináljak? Nagyon el vagyok keseredve, amúgy jók a fogaim, még általánosban (23 éve) húztak utoljára, folyamatosan ápolom, a legjobb fogkrémet használom.

Kérdésemre a választ nagyon várom!

Az orvos válasza:

Tisztelt Szabó Úr!

A ráharapásos fájdalom a gyökérhártya gyulladásának jele, ez gyökértömés után néhány napig gyakran előfordul. Azt, hogy mennyi ideig fog fájni a foga, természetesen nem tudom megmondani, ez egy sor tényezőtől függ. Legelőször is jó volna tudni, hogy mi volt a diagnózis, mert nem mindegy, hogy a fogbél gyulladása vagy gyökérhártyagyulladás miatt kellett a fogat gyökérkezelni. Látni kellene a röntgenen, hogy az elkészített gyökértömés mennyire sikerült, sikerült-e teljes hosszában betömni minden gyökércsatornát, a gyökértömő anyag nem jutott-e túl a gyökércsúcson, a gyökértömés falálló-e. Normális esetben gyökérkezelés után nem szokott különösebb fájdalom jelentkezni, ha mégis, ez általában 2-3 nap alatt elmúlik.
A mandulagyulladás és a fográharapásos fájdalom között valószínűleg nincs összefüggés, viszont, ha a gyökérhártyagyulladás a környező csont- és lágyszövetekben tovább terjed, megduzzad, okozhat mandulagyulladásszerű tüneteket. Tehát mandula környéki fájdalmat, nyelési nehézségeket, stb.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy keresse fel fogorvosát, mert ő ismervén az előzményeket és a gyökértömés utáni kontroll röntgenen látottakat, biztosan meg tudja mondani, hogy mi okozhatja ezt a fájdalmat, és hogy mi a további teendő.

Üdvözlettel:

Dr. Rácz László


Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra