Eddig a fogágybetegségek témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Tisztelt Fogászat!

A weboldalukon feltüntetett fogmegtartó kezelési mód felkeltette az érdeklődésemet.

Ezek után nyomban felmerült bennem néhány kérdés, amire szeretnék választ kapni. A kérdéseim a következők:

A felragasztott üvegszálas szalag meddig maradhat bent ( “mennyi a kihordási ideje” ), és milyen karbantartást igényel? Szükséges-e cserélni, illetve van-e lehetőség cserélni? Utolsó kérdésem, miszerint mekkora a várható költsége az alsó 4 (szükség esetén 6) metszőfog rögzítésének? Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy pontos ősszeget vizsgálat, állapotfelmérés nélkül nem lehet megadni, de gondolom már van egy kialakult min.- max. költség.

Segítségüket előre is megköszönve, tisztelettel:

Béla

Az orvos válasza:

Tisztelt Szabó Úr!

A szálerosített kompozitok valóban alkalmasak a meglazult fogak rögzítésére, de ennek a kezelésnek csak akkor van értelme, ha egy komplex terápia részét képezi. Jól látja a problémát, pontos diagnózist, árat csak egy alapos vizsgálat után lehet mondani. Az Ön által említett fokozott fogkőképződés és az ennek következtében kialakult foglazulás súlyos fogágybetegségre utaló tünetek. A fogágybetegségek gyógyítása csak egy komplex kezeléssorozat útján valósítható meg. Eloször alapos klinikai vizsgálat és röntgen alapján fontos megállapítanunk a betegség típusát, súlyossági fokát, ki kell zárnunk az általános és a helyi súlyosbító tényezőket. Következő lépésként el kell távolítani a fogköveket, és fogkőmentes állapotot kell fenntartanunk. Ha ez megvalósult (nem könnyű feladat és megfelelő együttműködést követel az orvos és a beteg között), akkor lehet dönteni a további kezelés menetéről.

A csontpusztulás fokának függvényében szóba jöhet egy sor kezelési lehetőség, gyógyszeres, sebészi, laser , sínezés stb. A sínezés csak egy lehetőség és nem elsősorban a betegség gyógyítását célozza, hanem a fogak megtartását. Többféle sínezési technika létezik, ezek közül az egyik legmodernebb az Ön által említett szálerosített kompozit, de természetesen sok egyéb megoldás is szóba jöhet. Az árjegyzékünkben leírtaknak megfelelően az ára kb. 2000 Ft/fog. A kezelés összköltsége ennél természetesen lényegesen nagyobb, ugyanis mindenképpen szükséges a kivizsgálás, a fogkőeltávolítás stb. mielőtt a rögzítés elvégezhető. A kihordási időről pontos tájékoztatással nem tudok szolgálni, ugyanis ez számtalan tényezőtől függ, de mindenképpen évekre tehető, és természetesen javítható és cserélhető.

Tisztelettel:

Dr. Rácz László


--------------------

Tisztelt Doktor Úr!

Mi az oka annak, hogy az emberek egy része soha nem szenved a fogágygyulladás, parodontitis nevű betegségben, mások pedig rendszeresen küzdenek a gyulladással, még akkor is, ha a szájhigiéniai előírásokat tökéletesen betartják?

Mit lehet tenni a gyulladás kialakulásának megelőzéséért?

Köszönöm.

Az orvos válasza:

Tisztelt Érdeklődő!

Ahhoz, hogy a kérdésére részletekbe menő választ adjak, itt nincs lehetőség. Az ember az élete során folyamatosan ki van téve azoknak a károsító hatásoknak, amelyek percenként vagy akár másodpercenként betegséget okozhatnának. A szánk, a bélflóránk, folyamatosan tele van baktériumokkal (nem csak "jó", hanem veszélyes baktériumokkal is), folyamatosan ér minket radioaktív sugárzás (háttérsugárzás), UV-sugárzás, számtalan vegyszer kerül a szervezetünkbe, a levegő tele van allergénekkel (parlagfű) stb., az, hogy ezek a tényezők kit és mikor betegítenek meg, az elsősorban az egyén védekezőképességétől és alkalmazkodóképességétől függ. Ugyanaz a kórokozó egyes embereket megbetegít, mások szervezete pedig sikeresen védekezik ellene.

A bőr és a nyálkahártyák képezik a határt a külvilág és köztünk. Ezen belül a fog és az íny találkozásánál levő rés egy potenciális behatolási kapu a baktériumok számára, ahol az immunrendszer folyamatosan védekezik a behatoló baktériumok ill. baktériumtoxinok ellen. Az ínybetegség, fogágybetegség lényege, hogy vagy a baktériumok mennyisége nagy mértékben nő vagy az immunrendszer védekezőképessége gyengül, vagy mindkettő, és ezáltal ez a harc időnként a baktériumok javára dől el.
A baktériumok számának növekedése elsősorban civilizációs ártalom, ami annak köszönhető, hogy eltértünk a természetes táplálkozástól, az ételeket nem természetes formában, hanem sütve, főzve, pépesítve stb. fogyasztjuk. Ezáltal a rágás mennyisége lényegesen lecsökken, így a fogak elveszítik öntisztító képességüket. Mai ételeink nagy lepedékképző képességgel rendelkeznek, vagyis ráragadnak fogainkra, ebben megtelepednek a baktériumok és kialakul az úgynevezett plakk, ami ha nincs eltávolítva, később fogkővé alakul.

Az elmondottakból logikusan következik, hogy amennyiben a lepedékképződés (baktériumok elszaporodása) az ok, akkor a kezelés a szájhigiénia helyreállításából, a plakk eltávolításából áll. A második lehetőség az immunrendszer védekezőképességének csökkenése, mely számtalan háttérbetegségben észlelhető, pl.: a cukorbetegség stb., de léteznek olyan esetek is, ahol az immunrendszer védekezőképességének csökkenése más tünetekben nem nyilvánul meg, csak az ínybetegségben.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a fogágybetegségeket nagy részben a különböző baktériumok okozzák, de ehhez szükséges a gazdaszervezet védekezőképességének a csökkenése is. Az esetek igen nagy százalékában plakk okozta ínygyulladással találkozunk, ritkábban vannak olyan esetek is, ahol megfelelő ill. kiváló szájhigiénia mellett is súlyos ínyelváltozásokkal találkozunk. Ezekben az esetekben a szervezet védekezésének csökkenése a fő ok.

A lepedék okozta ínyelváltozások jól reagálnak a szájhigiénia javítására, a professzionális fogtisztításra, a gyökérfelszínek lesimítására, az ínytasakok kitisztítására. Másik esetben - valószínűleg ez az Önt érintő probléma - logikusan a szervezet védekezőképességét kellene jó irányba befolyásolni, erre viszont kevés lehetőség áll rendelkezésre. Alapos vizsgálattal ki kell zárni az összes olyan háttérbetegséget (pl.: lappangó cukorbetegség), amely a szervezet védekezőképességét csökkenti. Amennyiben az ok nem tisztázható, vagy nem szüntethető meg, általános vitaminokkal, nyomelemekkel a lehetőségekhez mérten fokozni kell a szervezet védekezőképességét.
Az utóbbi időben jó eredményekről számoltak be a Q10 koenzim alkalmazása során. Ilyen esetekben szükséges a baktériumok számának minimálisra csökkentése, ezt az átlagosnál is tökéletesebb szájhigiéniával (mivel itt a kisebb mennyiségű baktérium is nagyobb bajt tud okozni), a helyi irritáló faktorok, nehezen tisztítható helyek megszüntetésével (rossz tömés, rossz pótlás, ínytasak), helyi fertőtlenítők (fogkrém, szájvíz stb.), bizonyos esetekben akár általánosan szedett antibiotikumok adásával próbáljuk elérni.

Az ínybetegségek kezelése ma már parodontológus (kimondottan ínybetegségek kezelésére szakosodott fogorvos) feladata. Mindenképpen célszerű egy ilyen szakember felkeresése, ahhoz, hogy a legkorszerűbb kezelést megkaphassa. Általános fogorvos feladata csak az egyszerűbb fogágybetegségek kezelése.

Tisztelettel:

Dr. Rácz László

----------------

Kedves Doktor Úr!

Hogyan lehetne ettől az alattomosan kifejlődő, súlyos fogágybetegségtől megszabadulnom, ami egy bal felső, hátsó fogamat érinti? Már túl vagyok egy egy hónapos fogászati kezelésen is, ami a következő lépésekből állt: töméscsere, fogpolírozás, fertőtlenítő csíkok felrakása + antibiotikus kezelés. De csak javulás mutatkozik, nem akar elmúlni. Ami szomorú a dologban, hogy évente jártam és járok ellenőrzésre, és szinte megrögzött módon ápolom a fogaimat. Nagyon szomorú vagyok, mert nem szeretném kihúzatni!

Válaszát köszönöm!

Judit

Az orvos válasza:

Kedves Judit!

A leírtakból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a fogágybetegség csak ezt az egy fogat érinti, vagy a teljes fogsorra kiterjed, csak ott a legsúlyosabb. Ennek eldöntéséhez klinikai vizsgálatra, röntgenre van szükség.
A leírtakból az derült ki számomra, hogy Önnél elsősorban fogászati kezeléseket végeztek, kimondottan ínykezelést nem, vagy nem teljes körűen. Az ínykezelés az erre szakosodott paradontológus feladata. Amennyiben az Ön lakókörzetében nincs ilyen szakember, akkor is egy az ínybetegségekben
(paradontológiában) jártas fogorvos szakembert kell felkeresni a problémával. Ha erre sincs lehetőség, akkor a körzeti fogorvosnak kell ellátnia a problémát legjobb tudása szerint.
A klinikai vizsgálat és a röntgen alapján kaphatunk tehát pontos diagnózist, így látatlanban nem tudok Önnek személyre szabott választ adni. Általánosságban elmondható és minden ínybetegségre érvényes, hogy első lépésként a helyes szájhigiéniát kell helyreállítani és fenntartani. Ezt úgy hívjuk, hogy plakkmentes állapot. Ehhez szükséges a megfelelő fogápolás, időközönként professzionális fogtisztítás és fogkő eltávolítás. A lényeg, hogy soha ne legyen lepedék a fogakon, ugyanis a fogágybetegségek igen nagy része lepedék eredetű gyulladásos elváltozás!

A második dolog amire figyelni kell, a helyi és általános súlyosbító tényezők megszűntetése vagy csökkentése. A helyi tényezőknél sok minden szóba jöhet, mint például a rossz tömés, rossz pótlás, rossz harapás stb. Az általános tényezőknél olyan betegségeket kell kizárni vagy felkutatni, amelyek rontják az íny védekező képességét, például a cukorbetegség stb. Ha ezeken túljutottunk, akkor kerülhet sor olyan kisebb sebészeti beavatkozásokra, amelyek a már kialakult, vissza nem fordítható elváltozásokat igyekszenek korrigálni.
A leírtakból bizonyára kiderül, hogy itt egy komplex kezelésről van szó. A különálló próbálkozások, mint pl. bizonyos gyógyszerek, ecsetelők, vagy újabb fogkrémek használata, ha nem egy rendszer részeként kerülnek alkalmazásra, önmagukban nem vezetnek sikerhez.

Remélem tudtam segíteni Önnek, ha további kérdése van, a jövőben is állok rendelkezésére!

Tisztelettel:

Dr. Rácz László
 

 

 

Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra