Eddig letört fog témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Tisztelt Doktor Úr!

Három és fél éves gyerekemnek a felső elülső metszőfogai szinte tőből letörtek. A fogbél egyszerűen kilógott. Elmentünk vele a fogászatra, ahol a fogbelet eltávolították. A gyereknek ezután is fáj, ha harap, ezért azt gondolom, hogy nem sikerült tökéletesen a kezelés. A kérdésem az lenne, hogyan lehet megoldani, hogy tudjon harapni fájdalom nélkül és lehet-e valamilyen megoldással pótolni ezt a letört részt?

Köszönettel: Péter

Az orvos válasza:


Kedves Péter!

A kilógó ideget letört fog esetén el kell távolítani. Ilyenkor nem azért fáj a fog, mert maradt az idegből, hanem mert a fog körüli gyökérhártya begyulladt. Ez néhány nap alatt magától elmúlik. Ha esetleg mégsem, esetleg megduzzad, akkor antibiotikumos kezelésre lesz szükség. Ebben az esetben javaslom, menjenek vissza a fogorvoshoz. A letört tejfog pótlására nincs jó alternatíva. Nem lehet vele igazán mit csinálni. Szerencsére ezek a fogak 6-7 éves korban cserélődnek.

Üdvözlettel:

Dr. Rácz László


-------------------


Tisztelt Doktor úr!

Arról lenne szó, hogy tavaly márciusban a bal 5-ös fogamat gyökérkezelték, és mivel elég nagy részét a fogamnak pótolni kellett, most legalább a fele letört. Az egyik gyökértömés ki is látszik, hiszen nincs lefedve. Legközelebb 2 hónap múlva tudok csak hazamenni, annál előbb semmiképp sem. A kérdésem pedig az lenne, hogy várhatok-e vele ennyi időt, és hogy a gyökérkamra elfertőződésének fennáll-e a veszélye. Az otthoni fogorvosom már előre jelezte, hogy elképzelhető, hogy le fog törni és akkor koronát kell rakni rá, de ilyen beavatkozást nagyon nem szivesen csináltatnék itt Angliában, csak ha végképp nincs más megoldás, és nem várhat ennyi időt.

Köszönettel: Adrienn

Az orvos válasza:


Kedves Adrienn!

Jól gondolod, elméletileg tényleg fennáll a veszélye annak, hogy a gyökértömés mellett - amennyiben az nem zár tökéletesen - esetleg baktériumok juthatnak a gyökér körüli szövetekbe. Ezért célszerű lenne legalább egy ideiglenes töméssel lezárni a gyökértömések tetejét, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a nyállal. Ez elméletileg nem nagy dolog, Magyarországon gyakorlatilag nincs ára, ezzel szemben Angliában valószínűleg megkérik az árát. Gyakorlatilag úgy gondolom, hogy ha két hónap múlva hazakerülsz, és kezeltetni tudod, valószínűleg nem fog semmi gondot okozni.
Természetesen a döntés a te kezedben van, de valószínűleg akár egy gyökértöméscsere is olcsóbb itthon, mint kint egy bármilyen beavatkozás. Azt is tudnod kell, hogy a letörés mértékétől függően, nem biztos, hogy maradt elég ép rész ahhoz, hogy megtartsa a koronát. Ilyen esetekben a gyökércsapos megoldás a járható út.

Üdvözlettel:

Dr. Rácz László


-------------------


Tisztelt Doktor Úr!

10 éves kisfiam első, egészséges maradandó fogának a fele letört. A letört foggal felkerestük a fogorvosunkat, mivel tudomásom szerint ezt vissza lehetett volna ragasztani. Az általam becsült orvos azt mondta, hogy ilyenről nem tud, és a kitört fogat töméssel pótolta. Választ szeretnék kérni, hogy lehetséges lett volna a kitört részt visszaragasztani, vagy esetleg ezt később meg lehet-e még tenni?

Az orvos válasza:

Kedves Érdeklődő!

A letört fogrész visszaragasztása elméletileg lehetséges (a honlapunkon eredményeink címszó alatt is bemutatásra kerül egy ilyen eset), de ennek a megvalósíthatósága számos tényezőtől függ.
Fontos a baleset és a fogorvos felkeresése között eltelt idő, fontos, hogy a törésvonal éles legyen, és a letört fogrész pontosan visszailleszthető legyen. Figyelembe kell venni a törés helyét, a fogbélhez való viszonyát (mennyire van közel az ideghez) és még sok egyéb tényezőt.
Nem utolsó sorban, nagyon fontos a rendelő felszereltsége, az illető fogorvos ezen a téren szerzett tapasztalata. A legjobban felszerelt rendelőkben, nagy tapasztalattal rendelkezve sem garantálható a siker, a hosszú távú eredmény sok tényező függvénye.

Tisztelettel:

Dr. Rácz László


Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra