Eddig az esztétikai fogászat témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem összetett, próbálom érthetően leírni. A bal felső 1es és 2es fogamon fémvázas, kerámia korona van, fém csapos műcsonkkal (10 évesek). A jobb 1es fogam 5 éve gyökérkezelt, tavalyi terhességem óta (nem tudom, van e egyáltalán összefüggés) erősen elszíneződött, mindkét oldalon tömött. A jobb 2es fogam mindkét oldala tömött. A kérdésem az lenne, hogy valóban csak az a megoldás létezik, hogy mind a 4 fogamra korona kerüljön? 2 fogorvos is azt mondta, ez lenne a legesztétikusabb megoldás. Valóban Ön is így látja ezt? Mennyibe kerülne ez mindösszesen?

Válaszát előre is köszönöm!


Az orvos válasza:


Kedves Levélíró!

Az elszíneződött fogak szebbé tételére sok megoldás van. Belső fehérítéssel ki lehet belülről fehéríteni a gyökérkezelt fogakat, héjkerámiával és direkt héjjal pedig valamilyen mértékig el lehet takarni az elszíneződést. Tekintettel arra, hogy a fogai tömöttek, valószínűleg a korona a legjobb megoldás, mert védi a tömött, meggyengült fogakat a további szuvasodástól, esetleg letöredezéstől. Esztétikailag egyértelműen az a legszebb megoldás, ha a frontfogak (első fogak) egyforma színűek. A két különböző anyagból készült fog anyagai (pl. porcelán + tömőanyag) hiába azonos színűek, mindig látszik némi különbség közöttük. A legszembetűnőbb ez olyankor, amikor ez pont a középvonalban található.

Tehát valószínűleg a legszebb megoldás a fogorvosa által is javasolt korona. Természetesen, ha esztétikai fogászati szempontból nézzük a dolgot, akkor nem mindegy, hogy milyen koronát használunk. Ma már léteznek tiszta kerámiából készült, fémmentes porcelán koronák is, amelyek színhatása lényegesen szebb. Nem mindegy az sem, hogy a korona széle milyen módon találkozik az ínnyel. Ma korszerűnek a vállas csiszolás számít. Továbbá hiába készülnek szép koronák, ha az íny lefutása nem egyenletes. Ezt célszerű ínykontúrozással a beavatkozás előtt kiigazítani.

A tökéletes mosoly eléréséhez ezen kívül még sok tényezőt figyelembe kell venni, de a kérdésére végülis azt a választ adhatjuk, hogy valószínűleg a legszebb egy jól kivitelezett, esztétikus korona lenne.
Természetesen a véleményünket azzal a kritikával kell szemlélni, hogy nem láttuk azt, hogy miről van szó, ezért az egész csak egy elméleti eszmefuttatás. A pontos lehetőségeket ezért a klinikai vizsgálat után, egy sor tényező figyelembe vételével (mint például a fogak mérete, formája, rendellenes elhelyezkedése, harapási viszonyok, az íny állapota, az Ön anyagi lehetőségei stb.) határozza meg a fogorvos. Az ár is természetesen a választott kezelés függvénye.

Remélem sikerült választ adnom a kérdésére, a továbbiakban is állok rendelkezésére!


Tisztelettel:

Dr. Rácz László 

 
Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra