Eddig az implantátum témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:

Kedves Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy az MDI rendszer csak teljes foghiány esetén alkalmazható, vagy esetleg sorvégi hiány pótlására is? (felső 4-7-ig)

Tisztelettel: Ágnes


Az orvos válasza:


Kedves Ágnes!

Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult.

Az Ön által említett MDI rendszer csak a fogsorok elhorgonyzására esetleg egy elülső fog pótlására alkalmas. A sorvégi hiány pótlására több mint, száz féle implantációs rendszer létezik. Véleményem szerint a kérdés az, hogy a rendelkezésünkre álló csont vastagsága elegendő az implantátum beültetésére vagy sem. Ugyanis elsősorban ettől függ, hogy az Ön esetében használható-e az implantátum.

Tisztelettel: Dr. Rácz László

-------------------


Tisztelt Doktor Úr!

Melyek a ma forgalomban lévő legjobb minőségű implantátumok? Mik az általános tudnivalók, árak, stb.?

Mennyi időnek kell eltelnie az implantátum beültetése és a felépítmény elhelyezése és használatbavétele között?

Mennyire megbízható tartósság szempontjából az implantációs technika, amely során a beültetés és a fog felhelyezése között csupán néhány nap telik el?

Tisztelettel: Gyula


Az orvos válasza:


Kedves Gyula!

Ma már több mint 100 implantátumrendszer van forgalomban. Nehéz lenne megmondani, hogy melyik a legjobb. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen szempontból vizsgáljuk őket. Mindegyik rendszernek vannak előnyei és hátrányai. Sőt, az egyes rendszeren belül, a különböző típusok között is nagyok a különbségek!

A végeredmény, azonban, csak kis részben függ az implantátum márkájától. Sokkal inkább függ a fogorvos tudásától, az Ön csontjától, gyógyulási hajlamától, a rendelkezésre álló helytől, stb.

Az implantátumok, például, abban is különböznek egymástól, hogy mennyi idő után terhelhetőek. Ez az időszak néhány naptól fél évig vagy - esetenként - hosszabb ideig is eltarthat.

Általában elmondható, hogy ma már léteznek megbízható, relatíve gyorsan terhelhető rendszerek, de sikerességi arányuk nem veszi fel a versenyt azokkal a rendszerekkel, ahol kivárják a kellő gyógyulási időt.

Összefoglalva, azt tanácsolom, hogy a fogorvos vagy a szájsebész személyét válassza meg alaposan, hiszen az eredmény 90%-ba rajta múlik, nem az implantátumon. Egyébként is, az implantológia elég bonyolult tudomány, akár évekig el lehet filozofálni arról, hogy melyik műtéti technika, melyik rendszer, milyen felépítmény, stb. a megfelelő.

Ha jól választja meg a kezelő személyét, akkor biztos, hogy a többéves tanulás és tapasztalat alapján a legjobb rendszert fogja ajánlani, ami nem feltétlenül ugyanaz, amit egy másik orvos ajánlana. Ez így természetes, hiszen - mint említettem - nem egy konkrét implantátum rendszertől függ a siker, hanem sokkal inkább attól, hogy az Ön esetéhez a legmegfelelőbb megoldást és rendszert válasszák orvosával.

Tisztelettel: Dr. Rácz László
Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra