Eddig az állkapocs témában beérkezett kérdések és a hozzá kapcsolódó válaszok:


A kérdés:


Kedves Doktor Úr!


Pár héttel ezelőtt kezdődött amikor észre vettem, hogy az állkapcsom kattant egy kicsit ásítás közben.

Ahogy teltek a napok egyre sűrűbben ismétlődött a kattanás, de csak ásítás közben. Tegnap reggel már evés közben is éreztem a kattanást, amikor nagyobbra nyitottam a számat.

A kérdésem az, hogy lehet-e valamit még tenni a kattanás ellen, mivel hogy nekem már nincsenek meg a saját fogaim es protézisem van már 5 éve es mi okozza a kattanást?

Tisztelettel: Erzsébet

Az orvos válasza:


Kedves Erzsébet!

Vizsgálat nélkül csak általánosságokba tudok beszélni a problémájáról.

A kattogás az állkapocsízületen belül kialakult elváltozásról tanúskodik. Nem kell megijedni, gyakori jelenség, általában súlyosabb problémát nem okoz.

Természetesen vannak esetek amikor szájnyitási nehézséggel, fájdalommal, még fokozottabb kattogással, és egyéb kellemetlenséget is járhat.

A fent említett komplikációk miatt mindenképpen érdemes kivizsgálni.

A vizsgálat során fontos lenne tudni illetve kideríteni, hogy milyen általános betegségei vannak, ami kihathat az állkapocsízületre is (pl. ízületi, izom stb.), volt-e balesete, esetleg érte-e ütés az állát, milyen állapotba vannak a fogsorai stb.

Csak egy mindenre kiterjedő vizsgálat után lehet kezelési tervet készíteni.

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Tisztelettel,

Dr. Rácz László

-------------------


A kérdés:


Kedves Doktor Úr!


Azt szeretném megkérdezni, hova forduljak először állkapocs kattogás miatt? Sajnos nagyon megnehezíti a rágást, és néha szinte elviselhetetlen fájdalommal jár! A bal oldalon érzem kb. 2 hete, és fülfájással is jár!

Köszönettel: István

Az orvos válasza:


Kedves István!

Alapesetben a fogorvosához vagy egy szájsebészhez kellene fordulnia. Amennyiben a vizsgálat után kiderül, hogy bonyolultabb esetről van szó vagy esetleg a probléma nem oldódik meg, szóba jöhet az állkapocsízület kezelésében jártas szakember felkeresése is.

Tisztelettel,

Dr. Rácz László

-------------------
Nem találta meg a választ? Az Orvos válaszol menüpontban Ön is kérdezhet, és a személyre szabott választ, elküldjük Önnek e-mailen. Minden kérdést igyekszünk megválaszolni, de erre az oldalra csak azok a válaszok kerülnek fel (kizárólag keresztnévvel), amelyek gyakran ismétlődnek, és közérdeklődésre tarthatnak számot.

Amennyiben, inkább személyesen tenné fel a kérdéseit, jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

bejelentkezes ingyenes konzultációra